Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Oplatí sa využiť správcu dlhov?

Lepšie hospodárenie s peniazmi, rýchlejšie splatenie dlhov a aj lepší život. Toto sú najčastejšie sľuby spoločností ponúkajúcich službu správa dlhov. Pozreli sme sa bližšie na to, kto je to správca dlhov, kedy sa tieto služby oplatí využiť a načo si dať pozor.

V oblasti finančných služieb a pohľadávok sa stretnete s poskytovateľmi rôznych služieb a aj rôznych kvalít. Kým správa pohľadávok a mimosúdne vymáhanie sú vcelku rozšírené a firmám, ktoré majú viacerých dlžníkov, prinášajú značné časové aj finančné úspory, služba správy dlhov je zacielená presne opačne. Jej hlavným cieľom je uľahčiť život dlžníkovi, ktorého sa snažia naviesť na cestu splatenia svojich dlhov. Za vzletnými sľubmi sa však často skrývajú len bežné poradenské služby a správa dlhov pre dlžníka zďaleka nemusí byť prínosom.

Správa pohľadávok vs. správa dlhov

Správa pohľadávok je komplexným súborom služieb, ktoré využívajú predovšetkým firmy majúce problémy s neplatičmi. Súčasťou správy pohľadávok je systematický dohľad, monitorovanie ich splatnosti a tiež postup pri ich vymáhaní v rámci zákonom nastavených hraníc. Cieľom správy pohľadávok je zároveň eliminácia rizika ich premlčania a taktiež ich maximálne uspokojenie v čo najkratšom čase. Zabezpečovať správu pohľadávok a mimosúdne vymáhanie dlhov vlastnými personálnymi kapacitami je však len málokedy finančne efektívne a aj preto sa v tomto smere oplatí obrátiť na profesionálov.

Služby označované ako správa dlhov môžeme najlepšie vystihnúť práve porovnaním so správou pohľadávok. Nie je preto vôbec náhodou, že sme začali práve pohľadávkami. Ako správca dlhov vystupuje spoločnosť, ktorá vám prisľúbi, že sa postará o riešenie podlžností, pričom tieto služby sú zacielené predovšetkým na fyzické osoby alebo živnostníkov. Správa dlhov často nie je nič iné ako poradenské služby, v rámci ktorých je prvým krokom analýza vašich príjmov, výdavkov a všetkých pohľadávok. Po uzatvorení zmluvy dochádza k ďalším službám, ako je komunikácia s veriteľmi či príprava podkladov pre vyhlásenie konkurzu (osobný bankrot) či dohodnutie splátkového kalendára.

Nenechajte sa nachytať

Napriek sľubom o naplnenom živote a vystúpeniu zo začarovaného kruhu dlhov a exekúcií treba jednoznačne uviesť, že správa dlhov nie je žiadnym zázračným riešením. Nestačí len podpísať splnomocnenie správcovi a predstavovať si, že o vaše dlhy bude postarané bez toho, aby ste čokoľvek robili. Dajte si preto v prvom rade pozor na sľuby týkajúce sa toho, že správca dlhov za vás všetko vyrieši a vy môžete svoje existujúce dlhy pokojne „pustiť z hlavy“. To totiž vôbec nie je pravda a aj napriek tomu, že budete využívať správcu dlhov, veritelia môžu naďalej kontaktovať priamo vás.

Pozor si dajte aj na to, kto sa stane vaším správcom dlhov, pýtajte sa nielen na vzdelanie, ale aj skúsenosti. Často pre podobné firmy pracujú ľudia bez adekvátneho vzdelania a skúseností, neraz dokonca sľubujú aj právne služby, ktoré ale môžu oficiálne poskytovať iba advokáti. Súčasťou správy dlhov býva aj preverenie zmlúv dlžníka s veriteľmi, prípadne overenie či zrážky zo mzdy nie sú vykonávané nezákonne. Všetky tieto úkony si ale vyžadujú nielen patričné vzdelanie, ale aj detailnú znalosť aplikačnej praxe.

V neposlednom rade si ešte pred podpísaním zmluvy či splnomocnenia overte, aké kroky bude správca dlhov vykonávať, či bude postupovať vo vašom mene, ako vás bude zastupovať pred štátnymi orgánmi a celkovo, ako bude napĺňať ozdravný plán pre vaše osobné financie. Zaujímajte sa tiež o odmenu, ktorú si správca dlhu vypýta a spôsob jej určenia, správca dlhov musí konať predovšetkým vo vašom záujme a nie tak, aby realizovali nadbytočné úkony, za ktoré si následne nechajú aj zaplatiť. Nuž a napokon platí zlaté pravidlo – neveriť na zázračne jednoduché riešenia, ako sa zbaviť dlhov.

Kedy sa správa dlhov oplatí?

Napriek všetkému, čo sme popísali vyššie, existujú situácie, kedy sa oplatí osloviť správcu dlhov. Ide najmä o prípady, kedy máte toľko dlhov, že o všetkých ani poriadne neviete a potrebujete niekde začať. Ide teda o užitočnú službu vtedy, ak si neviete spraviť ozdravný plán osobných financií, máte exekúcie a potrebovali by ste preveriť či výkon rozhodnutia prebieha v súlade so zákonom. V prípade, že výšku svojich dlhov poznáte a máte ich len niekoľko, správca vám zrejme príliš nepomôže a lepšie bude sústrediť sa buď na konsolidáciu dlhov alebo ich čo najskoršie splatenie.

Skôr ako sa pre konkrétneho správcu dlhov rozhodnete, zistite si o danej spoločnosti čo najviac. Slepá dôvera voči správcovi dlhov sa vám môže neskôr vypomstiť. V tom najhoršom prípade sa svojich dlhov vôbec nezbavíte a skončíte akurát tak s ozdravným finančným plánom bez reálnej možnosti jeho dodržania.

Pridané dňa: 19.02.2024
Spať na Blog

mate otázku?
napíšte nám