Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Konsolidácia dlhov

Rôzne krátkodobé či dlhodobé pôžičky, hypotéka, auto na lízing. Život na dlh a s pravidelnými splátkami je dnes pre veľkú časť dospelej populácie nielen na Slovensku úplne bežnou záležitosťou. Kým máte pravidelný príjem a svoje financie pod kontrolou, nebýva spravidla žiadny problém. Niekedy stačí len poriadna smola, alebo neuvážené správanie a dlhy vám začnú prerastať cez hlavu. V takom prípade býva riešením konsolidácia dlhov, o čo ide a na čo si dať pozor?

Keď pri splácaní nastanú problémy...

Predstavte si situáciu, že splácate auto, platíte hypotéku za byt a okrem toho ešte v prípade väčších výdavkov využívate krátkodobé pôžičky. Všetko sa vám darí splácať a dokonca ešte aj niečo málo ušetriť bokom. Stačí však, že prídete o prácu, prípadne sa vám stane úraz a vaša schopnosť splácania náhle poklesne. Jedno meškanie so splátkou, druhé meškanie so splátkou a problémy sa začnú nabaľovať. Hromadenie neuhradených záväzkov je problém, ktorý často prichádza rýchlo a popritom nenápadne. Z letargie mnohých dlžníkov vytrhne až mimosúdne vymáhanie pohľadávok, prípadne keď im na dvere zaklope exekútor.

Vyššie popísanou situáciou nechceme nikoho strašiť, treba si však pripustiť, že nastať môže a to najmä vtedy, ak nemáte vytvorenú dostatočne veľkú finančnú rezervu, ktorá by bola dostupná prakticky okamžite. Ak sa dostanete do problémov so splácaním a vyzerá to tak, že nepôjde o krátkodobú záležitosť v trvaní jedného či dvoch mesiacov, treba sa jej postaviť čelom a riešiť ju čo najskôr. Takým riešením je aj konsolidácia dlhov, čo by jej malo predchádzať a aké prináša výhody?

Čo je konsolidácia dlhov?

Páči sa vám predstava mať namiesto troch dlhov iba jeden a ešte k tomu aj nižšiu mesačnú splátku? Tak práve toto je možnosť, ktorú získate vďaka konsolidácii dlhov. Zjednodušene povedané, konsolidácia je nahradením všetkých vašich doterajších dlhov jednou pôžičkou u jedného veriteľa. Pozor, konsolidácia dlhu neznamená, že si vezmete ďalšiu pôžičku aby ste splácali tie doterajšie a rovnako neznamená ani to, že sa svojich dlhov zbavíte. Vždy totiž ide o spojenie viacerých záväzkov od rôznych veriteľov do jediného záväzku u jediného veriteľa za vopred dohodnutých podmienok.

V mnohých prípadoch sa môžete stretnúť aj s pojmami refinancovanie pôžičky, čo ale nemusí byť vždy úplne presné, keďže pri refinancovaní ide skôr o „prenos“ jednej existujúcej pôžičky k inému veriteľovi.

Konsolidácia dlhov prináša viaceré výhody

Ak váhate, či konsolidácia dlhov je pre vás tou správnou voľbou, možno vás presvedčia výhody, ktoré prináša. Ešte skôr ako sa im budeme venovať ale pridajme malé upozornenie. Ako vždy, nie všetko je také výhodné, ako sa zdá a preto si vždy preverte všetky detaily konkrétnej ponuky na konsolidáciu. Všetko si dôkladne prepočítajte, zistite si aký úrok bude mať váš skonsolidovaný dlh, aké bude jeho RPMN a tiež sa oboznámte so všetkými podmienkami a prípadnými poplatkami nového veriteľa.

Na nasledujúcich riadkoch nájdete 4 veľmi dobré dôvody, prečo sa nad konsolidáciou dlhov oplatí premýšľať.

Možnosť získať nižší úrok

Najväčším lákadlom konsolidácie dlhov je získanie nižšieho úroku. Pri niektorých finančných záväzkoch spred pár rokov môže byť úrok vysoký, avšak nový veriteľ ponúkajúci konsolidáciu všetkých vašich dlhov dokáže spravidla ponúknuť nižší úrok. Ide tiež o vhodné riešenie, ak ste v minulosti využili finančné produkty, ktoré boli v skutočnosti veľmi nevýhodné.

Vyhnete sa sankciám za omeškania

V prípade, že splácanie nezvládate a buď nesplácate vôbec alebo pravidelne po termíne, váš dlh narastá o rôzne sankčné poplatky za omeškania či upomienky. Konsolidáciou vaše staré dlhy vyplatíte, vyhnete sa sankciám a namiesto nich budete mať u veriteľa jeden nový záväzok.

Lepšie podmienky splácania

S novým veriteľom si môžete dohodnúť výrazne lepšie podmienky, ako ste mali doteraz. Dohodnite si dĺžku splácania a výšku splátok podľa vašich finančných možností.

Financie máte pod kontrolou

Lepšie ako splácať niekoľko dlhov naraz s rôznym termínom splátky je lepšie aj praktickejšie mať jeden záväzok a jeden termín splátky, na ktorý sa môžete sústrediť. Vďaka konsolidácii dlhov budete mať nad svojimi príjmami a výdavkami lepšiu kontrolu.

Pozor na podmienky

Záverom musíme spomenúť, že konsolidácia dlhov má svoje limity. Neplatí totiž, že vám bude za každých okolností odsúhlasená, pričom rôzne inštitúcie si určujú aj rôzne podmienky, ktoré sa najčastejšie týkajú celkovej dlžnej sumy, počtu zlučovaných pôžičiek, prípadne ich splatnosti. Medzi podmienkami môžete ďalej nájsť rôzne obmedzenia týkajúce sa dlhov s extra dlhou splatnosťou, prípadne minimálnej sumy, ktorú musia všetky dlhy spoločne dosiahnuť. Treba tiež počítať s tým, že pred povolením konsolidácie dlhov si vás poskytovateľ dôkladne preverí v úverových registroch.

Pridané dňa: 05.02.2024
Spať na Blog

mate otázku?
napíšte nám