Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Čo je exekučný titul?

Bojujete s tým, že sa neviete dostať k peniazom, ktoré vám právom patria a akékoľvek výzvy zostávajú bez odozvy? Netreba pasívne čakať a báť sa použiť všetky dostupné možnosti. Jednou z nich je aj podanie návrhu na vykonanie exekúcie. Aby ste tak ale mohli urobiť, potrebujete mať v rukách exekučný titul. Čo to je a ako sa k nemu dostať?

Problémy s neplatičmi pozná zrejme každý. Niekedy ide doslova o pár drobných, ktoré ste len tak niekomu požičali, inokedy zas môže ísť aj o väčšie sumy, ktoré vám nezaplatil napríklad odberateľ služieb. V tom lepšom prípade vám dlžník zaplatí po výzve alebo sa s vami dohodne aspoň na postupnom splácaní. V tom horšom bude len sľubovať, alebo sa neustále pred vami zatajovať. Hoci ste v práve, nemôžete za neplatičom poslať rovno exekútora. Ak vám niekto neuhradí napríklad faktúru, existuje určitá postupnosť, ako sa dostať k exekučnému titulu a tým zásadným spôsobom zvýšiť šance na uspokojenie svojej pohľadávky.

Čo je exekučný titul?

Presné vymedzenie toho, čo je exekučný titul nájdete v § 45 ods. 1 zákona č. 233/2001 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti, teda v exekučnom poriadku. Podľa tohto ustanovenia je exekučným titulom vykonateľné rozhodnutie súdu, ak priznáva právo, zaväzuje k povinnosti alebo postihuje majetok. Znamená to, že exekučný titul ako nevyhnutný predpoklad pre nútený výkon rozhodnutia (exekúciu) je potrebný v prípade, ak žalovaná strana svoju povinnosť vyplývajúcu zo súdneho rozhodnutia nesplní. Treba hneď aj dodať, že exekučný titul nemusí byť vždy iba súdnym rozhodnutím.

Exekučný poriadok hneď v nasledujúcom odstavci ponúka výpočet exekučných titulov, ktoré nie sú súdnymi rozhodnutiami a patria sem okrem iného aj:

  • notárska zápisnica
  • rozhodnutie o dedičstve
  • výkaz nedoplatkov vo veciach daní a poplatkov
  • cudzí exekučný titul vykonateľný v Slovenskej republike
  • rozhodnutie inštitúcie, orgánu, úradu a agentúry Európskej únie
  • vykonateľné rozhodnutie orgánu verejnej správy a územnej samosprávy vrátane bloku na pokutu nezaplatenú na mieste
  • výkaz nedoplatkov vo veciach sociálneho zabezpečenia, sociálneho poistenia, starobného dôchodkového sporenia a vo veciach verejného zdravotného poistenia

Exekučný titul má teda rôzne podoby a nemusí mu vždy predchádzať rozhodnutie súdu. Ak napríklad dostanete blok na pokutu nezaplatenú na mieste, a túto pokutu včas neuhradíte, sama o sebe sa stane exekučným titulom, na podklade ktorého je možné začať exekúciu. Rovnako je to aj v prípade, ak nezaplatíte sociálne či zdravotné odvody. Ako dlžníka vás nebude v tejto veci čakať súdne pojednávanie, ale zásielka od exekútora vám príde na základe návrhu na vykonanie exekúcie vychádzajúceho z výkazu vašich nedoplatkov.

Ako sa dostať k exekučnému titulu?

Keď vám niekto dlhuje peniaze máte viacero možností, ako túto situáciu riešiť. Hrozba exekúcie je poriadnym strašiakom, keďže dlžníkovi môže spôsobiť zablokovanie účtov aj znížiť príjem, ak by bola exekúcia vykonávaná zrážkami zo mzdy. Dlžník navyše môže v dôsledku exekúcie ľahko prísť aj o časť majetku. Exekúcia je teda na dlžníkov „účinnou pákou“ a ak sa rozhodnete podať návrh na jej vykonanie, budete potrebovať exekučný titul. Cesta k nemu vedie nielen prostredníctvom súdu, ale aj vtedy, keď sa rozhodnete využiť mimosúdne vymáhanie pohľadávok. V prípade súdneho vymáhania pohľadávok je najčastejším exekučným titulom platobný rozkaz, ako jedna z foriem súdneho rozhodnutia. V prípade, že sa vymáhanie pohľadávky rozhodnete vyriešiť mimosúdne, je relevantným exekučným titulom notárska zápisnica.

Notárska zápisnica ako exekučný titul

V prípade mimosúdneho vymáhania odporúčame obrátiť sa na odborníkov. Nie každá notárska zápisnica totiž môže byť zároveň aj exekučným titulom, pretože záleží od jej konkrétneho obsahu. V prvom rade, každá notárska zápisnica musí obsahovať dostatočne zrejme vyjadrený právny záväzok, spravidla ide o právo veriteľa na plnenie od dlžníka a zároveň povinnosť dlžníka splniť záväzok veriteľovi (resp. inej osobe poverenej veriteľom). V notárskej zápisnici ako vo vykonateľnom exekučnom titule zároveň nemôže chýbať označenie oprávnenej (veriteľa) a povinnej osoby (dlžníka), právny dôvod, predmet spolu s časom plnenia a čo je veľmi dôležité, tak aj súhlas povinnej osoby, že s vykonateľnosťou notárskej zápisnice súhlasí. Pre úplnosť dodajme, že bližšie sme sa notárskej zápisnici ako forme zaznamenania právneho úkonu venovali v tomto článku.

S návrhom na vykonanie exekúcie zbytočne nečakajte

V prípade, že máte už teraz všetky podklady podľa § 48 ods. 4 Exekučného poriadku, návrh na vykonanie exekúcie je možné podať elektronicky na príslušný súd, ktorým je Okresný súd Banská Bystrica. Nevyhnutnou náležitosťou takéhoto podania je pripojenie rovnopisu exekučného titulu, pričom výber exekútora v súčasnosti prebieha automaticky. Zostáva už iba dodať, že podanie návrhu na vykonanie exekúcie podlieha povinnosti zaplatiť súdny poplatok vo výške 16,50 eur. Ak máte tento krok v pláne, zbytočne neotáľajte, pretože v roku 2024 nás s najväčšou pravdepodobnosťou čaká nárast súdnych poplatkov.

Pridané dňa: 22.01.2024
Spať na Blog

mate otázku?
napíšte nám