Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Čo je cashback a ako ho využívať?

Mnohí ľudia aj v súvislosti s rastúcimi cenami zistili, že pri nakupovaní je možné celkom veľa ušetriť. Niekto si nákupy dôsledne plánuje, minimalizuje plytvanie jedlom, loví akcie v katalógoch či zbiera rôzne zľavové kupóny. Okrem zvýhodnených akcií však môžete ušetriť aj inak, a to využívaním cashback systémov, ktoré sú pri niektorých typoch tovarov populárne. O čo ide a ako cashback funguje?

Ako funguje cashback?

Už samotný názov napovedá, že pri cashbacku dostanete niečo späť, a nebude to nič iné ako peniaze. Tak to aspoň vyplýva z voľného prekladu tohto výrazu. Cashback patrí medzi podporné nástroje predaja a pre nakupujúceho znamená možnosť získať po nákupe určité percento z minutej sumy naspäť. Fungovať môže pri kreditných kartách, kedy uskutočníte nákup u partnerského obchodníka a vďaka nemu sa vám napríklad raz mesačne za uskutočnené nákupy vráti určité percento z minutej sumy. Tie môžete už následne minúť na čokoľvek, hoci aj na splácanie pôžičky, keďže sa vám pripíšu k bežnému zostatku.

Druhým modelom fungovania sú tzv. cashback internetové portály, ktoré zhromažďujú ponuky partnerských e-shopov. Stačí sa jednoducho zaregistrovať a následne nakupovať v e-shopoch zapojených do konkrétneho cashback systému. Za celkovú sumu nákupu za určité časové obdobie potom dostanete spravidla 1-10 % (v závislosti od konkrétneho cashback systému) z celkovej sumy uskutočnených nákupov naspäť na bankový účet. Pre lepšiu predstavu uveďme aj jednoduchý príklad, ak teda nakúpite v partnerských e-shopoch za 1 000 eur a cashback je 10 %, po vyžiadaní odmeny vám na účte pristane suma 100 eur.

Tretím spôsobom, ako využívať cashback, je v rámci konkrétnych akcií u vybraných obchodníkov. Napríklad predajcovia elektroniky či oblečenia často ponúkajú cashback v prípade kúpy konkrétneho tovaru, spravidla vtedy, ak ide o nákup krátko po uvedení na trh.

Cashback teda funguje pre zákazníka veľmi jednoducho, avšak napriek tomu sa vždy dôsledne oboznámte s podmienkami. Zaujímajte sa nielen o výšku odmeny, ale aj minimálnu hodnotu pre jej vyplatenie, obdobie, počas ktorého je potrebné nákupy uskutočniť a akým spôsobom o výplatu odmeny požiadať. Kým pri kreditných kartách ide často o automatické pripisovanie odmeny, pri cashback portáloch je potrebné spravidla o odmenu požiadať.

Aké sú výhody cashback systémov pre obchodníkov?

Výhody pre vás ako nakupujúceho sú zrejmé a vysvetlili sme ich vyššie. Veď kto by skrátka nechcel dostávať za nakupovanie peňažné odmeny? Prečo sa ale do týchto systémov zapájajú obchodníci?

Pre obchodníka ide predovšetkým o spôsob reklamy a prilákania nových zákazníkov. Jeho ponuka je zverejnená medzi partnerskými predajcami na cashback portáli, čo samo o sebe zvyšuje povedomie o konkrétnom predajcovi. Zapojením sa do cashback systému obchodník zo svojej marže zaplatí províziu cashback portálu a časť z tejto provízie zas portál vyplatí vám. Výhodou je teda, že týmto pomerne jednoduchým spôsobom získal predajca nového zákazníka a províziu zaplatí až po vašom nákupe.

Akou formou hľadať cashback ponuky?

Spomenuli sme už tri spôsoby fungovania cashback systémov – kreditné karty, špecializované cashback portály s ponukami a konkrétni predajcovia s vlastnými systémami. V prvom prípade sa o podmienkach cashbacku dozviete od vydavateľa kreditnej karty. V druhom prípade je tým najmocnejším nástrojom internetový vyhľadávač, kam stačí zadať slovné spojenie „cashback portál“ a razom si môžete vyberať z desiatok rôznych webstránok. Nuž a do tretice môžete cashback hľadať aj v „kamenných“ predajniach, kde sú spravidla informácie zverejnené pri pokladni alebo nalepené pri vchode.

Koľko vám používanie cashback systémov môže priniesť a ako je to s daňami?

Získané odmeny môžu dosahovať veľmi zaujímavú výšku, ktorá závisí od podmienok konkrétneho systému a samozrejme, objemov vašich nákupov. Pokojne takto môžete pravidelne dostávať až desiatky eur mesačne, čo dokáže byť celkom zaujímavým prilepšením. V súvislosti s cashbackom ale netreba zabúdať na daňové povinnosti a v tomto smere sa určite oplatí venovať pozornosť podmienkam konkrétneho systému a definícii odmien.

Ak vám totiž pravidelne chodia peniaze na účet ako odmena, pri sume nad 500 eur ročne už ide o zdaniteľný príjem a mali by ste ho teda uvádzať aj v daňovom priznaní. Aj v obchodných podmienkach niektorých cashback portálov sa dočítate, že daňové záležitosti súvisiace s peňažnými odmenami si musíte vysporiadať sami. V iných prípadoch je ale odmena definovaná ako zľava na ďalší nákup a v takom prípade nejde o zdaniteľný príjem. Opäť preto zdôraznime potrebu dôsledne sa oboznámiť s podmienkami konkrétneho cashback programu, prípadne sa obrátiť na prevádzkovateľa s doplňujúcimi otázkami.

Pridané dňa: 20.09.2023
Spať na Blog

mate otázku?
napíšte nám