Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Finančný poradca alebo pracovník v banke?

Počas svojho života sa mnohokrát stane, že potrebujeme poradiť vo finančných záležitostiach. Každý človek má inú špecializáciu a preto je možné, že by sme si vlastným pričinením spravili skôr škodu, keby sme sa rozhodli čerpať pôžičky, bez predchádzajúcej konzultácie. Našťastie sú ľudia, ktorí sa vo finančnom sektore pohybujú a čo je najdôležitejšie, majú skúsenosti v danom obore. Ak napríklad potrebujete peniaze rýchlo, tak existujú rýchle pôžičky, online či SMS pôžičky. Kto nám však vie poradiť lepšie a výhodnejšie – finančný poradca alebo pracovník v banke?

Finančný poradca aj pracovník banky, má potrebné vzdelanie alebo prešiel školeniami, vďaka čomu vám vedia ponúknuť správne riešenie danej problematiky, s ktorou ich oslovíte. Je to ale naozaj tak?

Treba si uvedomiť, že napríklad pracovník banky je zamestnaný samotnou inštitúciou a povinnosťou pracovníka je robiť to, čo od neho vyžaduje zamestnávateľ, napríklad ponúkať konkrétny produkt. Vieme, že výhodnosť produktov sa medzi bankami a poisťovňami veľakrát líši. Napríklad pracovník v banke nemá kompetencie a veľakrát ani vedomosť informovať klienta, ktorý má záujem napríklad o pôžičku, či ponuka danej banky voči iným bankám je výhodnejšia alebo nie. Je to na žiadateľovi, aby si v bankách vyžiadal cenové ponuky približne rovnakých produktov a vyhodnotil ich. Vtedy je vhodné pribrať k rozhodovaniu finančného poradcu, ktorý sa špecializuje na danú problematiku.

Finančný poradca nemusí byť zamestnanec a môže pracovať aj samostatne. Na Slovensku je niekoľko spoločností, ktoré ponúkajú možnosti finančného poradenstva, takže nejde o úplnú novinku, ktorú by ľudia museli dlho hľadať. Základným piliérom vzťahu, medzi finančným poradcom a klientom je dôvera, lebo finančný poradca sa orientuje v celom finančnom portfóliu klienta. Vie, aké máte príjmy a výdavky, akú hypotéku, pôžičky a poistenie, aj kde investujete finančné prostriedky. Jeden človek má vedomosti o produktoch, čo oceníte najmä vtedy, keď potrebujete vybaviť viac produktov. Okrem toho je finančný poradca nestranný a spolupracuje so všetkými bankami a poisťovňami. Vie vám teda objektívne poradiť, v ktorej inštitúcii je konkrétne poistenie, úver, pôžička či hypotéka najvýhodnejšia. Jeho príjem sa vyrátava províziou z predaja. Nevýhodou finančných poradcov je však to, že finančného poradcu môže robiť ktokoľvek a keďže sú platení od provízie, môže sa vám finančný poradca snažiť poradiť produkt, z ktorého má on najväčší provízny zisk. Vďaka recenziám, si však môžete vybrať dobrého poradcu a nie takého, ktorého úmyslom je iba zarobiť. Dobrý finančný poradca je lojálny a stará sa o vás. Poskytuje vám servis zadarmo, čo znamená, že keď je na trhu nový produkt osloví vás, aby ste vďaka drobným zmenám v zmluvách ušetrili.

V konečnom dôsledku je iba na vás, koho si vyberiete. Či pôjdete priamo do finančnej inštitúcie alebo oslovíte finančného poradcu.

Ak sa rozhodnete pre finančného poradcu tak:

  1. Vyberte si finančného poradcu na základe referencií alebo recenzií.
  2. Overte si, či daná osoba pre deklarovanú spoločnosť pracuje, ako finančný poradca.
  3. Dohodnite si osobné stretnutie.
  4. Dohodnite si podmienky spolupráce vopred.

Robte veci s rozumom a premyslene. Hlavne v oblasti financií, ktoré raz sú a inokedy nie, je potrebné, tvoriť si rezervy a práve dobrý finančný poradca vám status quo dokáže udržať.

Pridané dňa: 27.05.2022
Spať na Blog

mate otázku?
napíšte nám